blogg2

Nu är jag lite chockad, och orolig.

Hur mår hästar egentligen, och hur kommer det att bli i framtiden? Är det verkligen normalt för många att hästar knappt är ute, och om och när de är det, då endast i små rutor, ensamma? Ja ok, jag vet att jag tjatar lite om detta, men kan inte låta bli. Jag har ganska många hästar på lösdrift, inklusive flera svårklasshästar i två grenar. Jag menar inte att alla måste ha sina hästar på lösdrift. Att alla hästar mår bra av utevistelse, både mentalt och fysiskt, kan jag inte backa på. De mår bäst av att röra sig hela tiden, och jag köper inte att dagens hästar är så känsliga att de inte kan vara ute i minusgrader. När vi kommer till sällskap i hagen, så tror jag på riktigt att många hade haft mycket mindre hanterings- och ridproblem om deras häst fick gå med andra hästar. De behöver stimulans och de blir smarta i kroppen, små rörelser hela tiden kring varandra, som skapar hållbarhet. Nu slutar en del läsa, och andra tycker jag är galen, för de (hästarna alltså) är så värdefulla att man inte vågar riskera detta. Hästar behöver springa av sig, och det är inte farligt om de gör det ihop med en lämplig kompis. Om man inte vill eller vågar galoppera på ute ordentligt, så är det bättre om hästen får göra det i hagen. Många tar in hästen så fort den springer i hagen. Det är ett naturligt behov som den försöker tillfredsställa. Låt den göra i hagen det du inte vågar i ridhuset!

Är det på allvar bättre att den enda rörelse hästen får är på volt, eller i helt kontrollerad motion, så att den sen inte tål minsta grästuva den ska passera? Läste idag ett inlägg på en avelssida (inte svensk) att det finns uppfödare som separerar sina hästar efter avvänjning från modern, så att de aldrig får röra sig fritt ihop med andra hästar. Har de här människorna missat all forskning om hästens tidiga utveckling fysiskt? Skelett, senor, muskler och ligament utvecklas endast under rörelse de första åren, och detta kan inte kompenseras med träning senare i livet. Givetvis motiverar de detta med hästens höga värde. Hur mycket är en häst värd när den är 8 år och sönderbehandlad i alla leder och kanske även i ryggen? Fast såklart, det drabbar ju inte uppfödaren? Eller? Hur länge kan den här utvecklingen fortgå? Det är ju inte speciellt långsiktigt tänk om det sen visar sig att hästarna inte håller. Fast det dröjer ju litet innan man upptäcker det såklart.

blogg4
Foto: Falkenbergs Foto

 

Hur är det sen med kolik? Är det bara otur? Kolik kan ha olika orsaker såklart, men det händer oftare när hästar står stilla med för lite motion, reser, dricker dåligt mm. Tbt lösdriftssnacket.. hästar på lösdrift får i princip inte kolik. Såklart kan det hända om de får dåligt foder eller liknande, men det kvittar ju var de står då. Sen ska vi inte prata om alla olika tillskott som folk stoppar i sina hästar. Har man koll på att de inte får för mycket av en mineral som kroppen inte kan bryta ner, om man ger tre olika tillskott? När jag nu är inne på foder och så, måste det även nämnas att väldigt många hästar är feta. Fattar man att belastningen ökar med väldigt mycket vid ganska liten övervikt? Hästens leder tar en massa stryk, vi snackar ju inte 5 kilo här utan 50… plus farten, alltså med den hastighet benet slår ner i marken, om det så är i landningen på ett hinder, eller i en ökad galopp. Det blir många kilo!

Om man fått uppleva en 12-16 år gammal svårklasshäst (eller ännu ädre) som kan sitt jobb, och man bara behöver fila på detaljer för att uppnå toppresultat, så inser man hur oviktigt det är att de är på topp mellan 6-8 år, även om trenden idag är att de är ganska odugliga om de inte gått minst ett championat i den åldern. Ok, tillbaka till själva hästhållningen. Hur blev det så här?

Vi har haft en häst till salu ett tag, den har hyfsade resultat i två grenar, kan vara en läromästare. Efter en olyckshändelse fick den under en kort period stå i liten hage ensam. Den blev ganska odräglig, utvecklade mötesskygghet, försökte vända då och då, och blev allmänt stressad. När den sen får gå ute med andra och motioneras regelbundet inklusive galoppera ute ofta, så är den väldigt enkel för vem som helst. Ägaren har då satt som krav att köparen ska kunna tillhandahålla liknande hästhållning, men nej, det har verkligen inte lyckats… ”Men den kan ju se andra hästar i hagarna bredvid” och ”jo, jag rider ut om det är fint väder” osv. Tycker folk på allvar att det är samma sak om deras barn får titta på de andra barnen när de leker utanför fönstret? Eller får inte barnen gå ut och leka för att de kan skada sig? Jag blir mörkrädd. Nu vet jag att allt inte var bättre förr, men jag kan verkligen inte ens minnas om man funderade på att man skulle skada sig när man klättrade hejvilt omkring ute med sina kompisar. Eller att någon sa åt en att det kunde hända. Hörde idag att man nu ska EU-anpassa lekplatser och ha gummimattor som barnen kan falla på osv. Är dagens barn också känsligare?

blogg3

Jaha, vart kommer jag med detta då? Inte så långt, inser jag. Jag vet många som tycker att hästar enbart kan gå ut med skydd på, bara ridas på helt kliniskt underlag och aldrig någonsin skulle få gå med en annan häst. Jag vet också väldigt många som behandlar sina hästar regelbundet, och anser att det är fullt normalt. De yngre tar detta till sig och växer upp med att det är så det är. Att hästar måste behandlas hela tiden. Så är det inte. Inte om de fått en bra uppväxt, på kuperade marker, med kompisar, och får fortsätta med det. Får varierad träning på olika underlag, återhämtning efter ansträngning (har inget att göra med om hästen har bra kondition eller inte, alla måste få återhämtning) och även efter långa resor, som är ansträngande även för en van häst. Då håller de bättre. Unga hästar behöver längre viloperioder, de är inte färdigväxta, har inte den styrkan, kan inte tävla i 12 månader i sträck. Spelar ingen roll hur vältränade de är. De måste få vila.

Jag vågar påstå att mina hästar har bättre kondition än de flesta tävlingshästar. Absolut har de flesta fälttävlanshästar bra kondis, men det har smugit sig in en hel del inomhusryttare även i den sporten. Läskigt. Kan inte hålla i längden. Man ser fler rakade rutor även på fälttävlanshästar numera. Alla kan få en skada, det handlar inte om det. Men man måste rannsaka sig själv om hästarna måste behandlas vid upprepade tillfällen. Sen kan man inte rida på samma underlag hela tiden. Om man tycker att man har det perfekta underlaget, numera nästan bara fibersand som gäller.. det är inte perfekt att rida på hela tiden! Har mycket ”broms” i sig, sämre glidmoment, vilket är naturligt för hästens rörelseapparat. Ger fantastisk känsla att rida på, men bara för det kan man inte tro att det är bra till 100% av träningen.

Nej, det är inte alltid kul att trava ut i skånsk snålblåst på grusvägarna. Men det måste göras. Hitta några backar att jobba i. Många lastar flera gånger i veckan för att åka till ridhus. Vi lastar för att åka till backar och galoppslingor när underlaget hemma inte är tillräckligt bra för att galoppera ute. Tänk i nya banor! Inget är omöjligt, skapa en bra värld för din häst att vara i. Om du inte kan rida ut för att hästen beter sig dåligt, ta hjälp med det istället för att undvika problemet. Den kanske behöver komma ut i en ordentlig hage och få utlopp för lite energi.

Hästgårdar är för små, har för lite mark. Ett stort dilemma. Läste ett reportage om ett stort (kanske det största) tyskt stuteri. Marken till gården hade mindre mark totalt till flera hundra hästar än jag har till 7 (!) Markerna blir infekterade, vilket ger en massa andra problem. Om det här är framtiden, eller något folk tar till sig som ett fungerande recept, då är vi riktigt illa ute…

Hoppas våren kommer och hälsar oss välkomna på utearenan snart!

Väl mött

Anna

Blogg1

 

16 thoughts on “Framtiden

  1. Exakt! Tyvärr är det oerhört många hobbyryttare (och andra också) som lindar in hästarna i bomull för det mesta. Hästarna får inte ha kontakt med varandra i stallet, de får gå ensamma i små hagar utan att ens kunna ha kontakt över ett staket. Många tror att skaderisken ökar om man har hästarna tillsammans, men om jag inte minns fel så har det gjorts studier som bevisar motsatsen (men de har folk i regel inte läst och vill inte läsa heller). Hästarna måste få vara hästar! Det borde finnas en lag på att man inte får ha fler än vad arealet tillåter. Härligt att läsa ditt inlägg!

    Like

  2. Riktigt bra skrivet 🙂👍 jag har jobbat i Tyskland på ett ställe där hästarna inte ens får komma ut varje dag och det märktes verkligen när man red dem. Nu är jag hemma i Sverige och min mamma har en nervig treåring som jag påbörjat inridning på för några månader sedan. Den går på utedrift i flock med tre mathagar som de måste förflytta sig emellan under dygnet och jag kunde sitta upp häromdagen i blåsten efter en tids vila och rida ut! Det hade aldrig varit möjligt om inte hästen haft alla de förutsättningarna med flock och utedrift.

    Like

  3. Reblogged this on Busenkelt! and commented:
    Anna Hassö – en av mina idoler inom svensk ridsport skräder inte orden – Låt hästen vara häst – och lär dig vad en häst ÄR och verkligen behöver om du ska ha en egen häst!

    Like

  4. Hej Anna! Verkligen bra skrivet! Skönt att höra att vi tycker likadant när det gäller hästhållning. Hoppas det kan påverka flera till låta sina hästar få ett bättre liv. Med vänlig hälsning Johan

    Like

  5. Hade min första häst på lösdrift, hon blev 25 år och var skadefri de 7 åren jag ägde henne. Hon hade tidigare stått på lösdrift och njöt verkligen av det. Har nu en ny häst sen några månader tillbaka. Han stod installad när jag köpte honom, var svår att hantera från marken men trygg att rida då. Har haft han på lösdrift sen jag köpte honom och han är nu otroligt lätt att hantera från marken och ännu tryggare i ridningen. Märker så väl på hans lynne hur mycket bättre han mår på lösdrift än uppstallad.
    Mer utevistelse åt hästarna! De är ju trots allt just hästar, som innan människan la sig i levt ute i århundraden. Sen med vindskydd, isfritt vatten och fri tillgång på mat i dagens stora lösdrifter så får de ett toppen liv.

    Like

  6. Jag blir alldeles varm av lycka när jag läser om lösdriftens alla fördelar! För det ÄR verkligen så sant som du skriver!!
    Och har man inte provat, så ska man inte rata detta fantastiska och fullkomligt naturliga sätt till hästhållning!

    Like

  7. Tack för att det finns fler som tänker häst! När jag läste vad du skrivit, via en vän som delade på fb, blev jag dock plågsamt påmind om hur hästarna på Kiruna Ridklubb har det, och har haft under de senaste ca 40 åren sedan jag var dit första gången och fastnade för dessa fascinerande djur. Ca 20 tim/dygn i en spilta, en timme/dag ensam ute i “rasthage” samt några lektioner under vardagskvällarna. Usch, har alltid tyckt det känts fel. Nu vet jag att på många ridskolor i södra halvan av landet är det bättre men där uppe har de en gräslig syn på hur hästar ska bo.

    Like

  8. SÅ härligt att göra att fler än mina(eller dotterns😂) svårklass hästar får gå i stora hagar, vara med varandra och ut och galoppera i skog och mark. Glada och ffa hela hästar som alla tävlar hoppning på 140 nivå utan kotledsinflamationer. De får också ta en barbackagalopp över ett gärde i full fart. Vi har 2,5 mil till närmsta ridhus och lastar för att åka och trimma på ridbana i bland när åkrarna är för mjuka. Folk förstår inte att hästarna kan tävla på den nivå de gör när vi bor där vi gör😂

    Like

  9. Hej
    Mycket bra skrivet.
    Du verkar vara en (av de få) som bryr dig om hästen, utgår från hur hästar fungerar och vad som är deras grundläggande behov. Det verkar som den kunskapen är mer eller mindre utrotad i Sverige.
    Jag har haft hästar i 20 år och altid haft dem i grupp i stora hagar, fri tillgång till hö, ute mellan 07-23 på vintern, ute dygnet runt från mars-april till okt-nov. Och gör som du – lastar och far iväg med dem kors och tvärs i landet.
    Hästarna är lugna, trygga, kan ridas var som helst. Dom verkar väldigt nöjda med sina liv helt enkelt.
    Jag har aldrig hittat någon undersökning/forskning som visar att hästar behöver täcken, måste ha kraftfoder, skadar sig mer i hage än i rasthage/box. Däremot vet man att hästar som tillbringar mycket tid i rasthage/box utvecklar stereotypa beteenden som vävning och krubbitning.
    OCH 60-70% av våra ridhästar lider av magsår! Trots att vi vet att hästar pga hur deras matsmältningssystem behöver äta 14-16 timmar per dag fodrar vi dem 4-5 ggr per dag. Det och stresspåslaget i samband med ridningen ger hästarna magsår.
    Det är verkligen som du skriver helt bedrövligt hur hästar lever och hanteras idag. Ibland känns det som höns och minkar har bättre djurskydd än hästar.
    /ulf

    Like

  10. Gud så skönt att läsa Anna…
    Gör likadant med mina hästar i träning och har de senaste åren peppar peppar varit förskonad från återkommande träningsskador. Sedan är det givetvis inte alla individer som fungerar lika och det är en avvägning man hela tiden får göra. Står man uppstallad är det naturligvis svårare att välja än när man har egen gård. Jag har till och med en flock med hingstar som går tillsammans och de är både gladare och mer tillfreds än på många år. Både mer harmoniska och lätthanterade. Hästar lär och uppfostrar varandra och det är definitivt en bra skola till när vi själva ska hantera dem. Men som sagt individer är olika. Jag har andra som definitivt inte skulle vilja spendera natten ute… Haft andra ägares skadade hästar som kommit till gården och efter ett halvår varit helt bra efter en tids lösdrift. Man ska inte underskatta hästars egen klokhet vid skada. De små rörelsernas läkande förmåga – kan bara relatera till en egen trafikskada då jag blev mer eller mindre “utdömd” från att rida mer. Hade jag inte haft en rörlig tillvaro hade jag fortfarande legat som en grönsak och ätit mängder smärtstillande. Sedan finns det lösdrift där unghästarna/avelsdjuren knappt hanteras och det är naturligtvis ingen bra lösning för den som ska hantera djuren sedan, veterinärer, hovslagare, tillridare etc.

    Like

  11. Skönt att det finns förebilder som dej, Anna!!
    Det du skriver är sånt jag diskuterat med vissa hästägare med varierande reaktioner, från en fundersam nick till idiotförklaring. Jag kan tillägga att det även finns människor som skaffar en häst för bara för att få tillhöra en viss gemenskap. Inget egentligt häst- eller ridintresse finns, utan man åker till stallet för att hänga med de andra hästägarna, och man borstar, putsar, flätar, friserar, oljar hovar, för att slutligen packa in hästkräket i 3 täcken och diverse skydd innan man ställer ut den i en rasthage på 5x 5 meter, i vårsolen. (har t o m sett denna häst gå med transportskydd på benen!) Att det ligger lite skitiga snösträngar kvar här och där betyder inte att hästen kommer att frysa! Tvärtom, hästen kan bli överhettad och få en rad följdproblem (så den måste behandlas!), men det finns ingen kunskap om sånt. Det viktigaste är att “barbiedockan”(hästen) är ren, blank och snygg, och har alla flätor och knoppar i tryggt förvar när den ska tillbaka in efter ett par timmar……Rida!?? Näe, det går inte…den är alldeles för stökig för det!! Konstigt va!?

    Like

    1. Hej, ja man blir mörkrädd. Jag har tom haft en stallägare som vill tvinga mig att ta in hästarna tidigare, så de inte är ute i mörker, medan de själva har sina 5 x 5, hon menar att vi har dålig djurhållning…

      Like

Leave a comment